Zoo Ostrava slaví 70 let

Letos na podzim uplyne 70 let od založení zoologické zahrady v Ostravě. U příležitosti tohoto významného jubilea plánuje zoo v průběhu celého roku nejrůznější akce a aktivity mapující průřez historií od počátků vzniku malého zookoutku až po současnou moderní instituci zaměřenou na aktivní ochranu přírody.

Motto: „Od hornického parku po uznávanou ochranářskou organizaci“

Oficiálním datem vzniku zoologické zahrady v Ostravě je 21. říjen 1951. Původně se ale nacházela v jiné části města – na šestihektarovém pozemku v Ostravě-Kunčičkách, kde byla součástí tzv. Hornického sadu. Již při založení zoologické zahrady se hledala vhodnější lokalita pro výstavbu nové zoo. Volba padla na areál Velkého ostravského lesa ve Slezské Ostravě. Výstavba na nové lokalitě byla zahájena v roce 1956 a v únoru 1960 se začalo se stěhováním zvířat z Kunčiček. Pro veřejnost byla zoo otevřena 1. května 1960, ale nutno dodat, že v té době byla stále jedním velkým staveništěm. Podrobněji se o historii Zoo Ostrava můžete dočíst zde.

Zoo Ostrava ušla, podobně jako mnohé další zoologické zahrady, od založení po současnost obrovský kus cesty. Zejména v posledních desetiletích se díky podpoře zřizovatele zoo statutárního města Ostrava podařilo vybudovat řadu moderních chovatelských zařízení odpovídajících přísným standardům pro chov zvířat v lidské péči. Velký důraz je kladen hlavně na to, aby se expozice zvířat co nejvíce podobaly jejich přirozenému prostředí, potažmo aby co nejvíce respektovaly potřeby a přirozené projevy zvířat a podněcovaly jejich přirozené chování. I díky tomu se zde úspěšně rozmnožuje řada vzácných a ohrožených druhů. Některá mláďata se daří vypouštět do volné přírody, kde posilují divoké populace. Zvířata v Zoo Ostrava a dalších moderních zoologických zahradách tak nyní představují záložní, geneticky cenné populace pro případ, že by konkrétní živočišné druhy byly v přírodě vyhubeny. Tak se již několikrát stalo, a právě jen díky zvířatům odchovaným v zoo nedošlo k úplnému vymizení těchto druhů z naší planety.

Významným milníkem v posledním desetiletí bylo i zapojení Zoo Ostrava do podpory ochranářských projektů a aktivit po celém světě prostřednictvím programu „Koruna ze vstupu“, později „Dvě koruny ze vstupu“. Právě ochrana zvířat v jejich přirozeném prostředí (tzv. in situ) je jedním z hlavních cílů moderních zoologických zahrad. Tím se ostravská zoo stala jednou z předních ochranářských institucí.

Pracovníci zoo připravují u příležitosti 70. výročí založení ostravské zoologické zahrady řadu akcí a aktivit pro veřejnost. Nebudou chybět ani výstavy nebo třeba speciální časopis mapující jednotlivé etapy vývoje zoo. Vzhledem k aktuální situaci ale bude všechno probíhat zatím hlavně v online podobě prostřednictvím sociálních sítích.